torsdag 17 oktober 2013

Gott och blandat

En länk till "Easy knitted plaid" fann jag hos Knitted Bliss. Helt genialiskt tycker jag! Man lägger in ett par aviga maskor, och sedan, med hjälp av en virknål, lägger man i efterhand in en rad med släta och räta maskor. Asså stickning... Man kommer aldrig att  sluta förundras över hur många smarta lösningar och finesser det hittas på. 


Så supersmart. Tänker pröva på en disktrasa.

Något som sannerligen inte var lika genialiskt var författarinnan Helen Fieldings kreativa drag med nya och tredje boken om Bridget Jones. Hon har nämligen låtit Mr Darcy avlida. Mr Darcy är DÖD! DÖD!!! Hur tänkte människan??? Det är ju själva behållningen av alltihopa att Mr Darcy finns med i handlingen. Och att han vid eventuell filminspelning gestaltas av Colin Firth. Annars är det ju totalt bortkastat alltihopa. Åh, värdelösa bok och värdelösa Helen Fielding. Ja, jag tänker sannerligen INTE läsa tredje boken. Som för övrigt har fått mördande kritik av i princip alla engelska tidningar. Hahahahaha. Mohihihihi. Det kan du ha hemska människa som dödat Mr Darcy.

Ja tack.

Har har fått en bok av en vän. En helt underbar stickbok!!! Heter Woodland Knits av Stephanie Dosen. Och jag vill sticka nästan allt i boken för det är så gölligt, smart eller bara supercoolt. Dessutom är beskrivningarna och hela layouten väldigt tilltalande. En mysig bok helt enkelt. Gillar. Således är det bokens fel att jag beställde garn för 700 pix från England och Cucumberpatch i veckan. Lite Rowansgarner som jag inte hittade på i Sverige. Japp, så att... Vem har tid att förvärvsarbeta?


Älgmössa - ett måste i höstgarderoben.
Fina fjärilsvantar.
Bästa rävboan.
Rödluvan.
Funkar som sjal också.
Tingeling.

Men vad håller jag på med i stick-väg nu då? Jo, på listan finns:

1. Olles Brorsa
För fjärde gången har jag nu lagt upp och kommit en bit på väg med mössan till min bror. Som klagar alltmera högljutt att han fryser om huvudet, och var är hans nya mössa? Jag vart tvungen att byta garn, igen. Nu stickar jag med ett 100% merino, superwash, från Debbie Bliss (Rialto, 4ply). Funkar hyfsat, men jag är inte 100% nöjd. Både Sandnes Lanett Babyull och Regia Angora Merino noppade sig och tovade sig medans jag stickade, och det är ju bara too much. Alltså, skall mössan se fem år gammal ut när den är nystickad? Avskyr noppgarn. Även garnet från Debbie har tendenser åt det här hållet, men jag kan inte byta garn en tredje gång. VARFÖR blir det så, varför håller vissa garner på att noppa sig medans man stickar med det? Mössan har första prior nu, men det tar tid. Har svårt att få flyt i en avig, en rät och dessutom är det stickor 2.75 mm. Svart garn, man ser ingenting. Avgrundstrist stickning, men jag älskar min bror, så...

Det här blir bra. Typ.

2. Liten kofta till en liten människa. Det är en typ omlott-kimono-kofta. I 100% merino från Koigu. Inga tendenser till nopp eller tov så långt ögat kan nå. Vansinnigt dyrt (sock)garn dock, total garnkostnad för babykoftan är ca 400 pix. Har lekt med tanken på att sälja den. Går det att sälja en kofta till en 3 månaders baby för 400 kr? Folk köper ju kläder till bebisar på Polarn för mycket mera? 


Bara ärmar kvar.

Japp, den är nästan klar. Tappade lite fart vid fickorna som fick göras om för många gånger. Men, men, men. Nu är den klar. Nästan. Skall sy fast lite fick-kanter och sedan lite pyssel vid ärmarna. Blocka och sedan klar. 

Harvest Moon.

Tror jag gått och blivit en kombi av orm-gerbil- och kattmänniska... Och sötnos-Darcy har verkligen hamnat i rätt hem. Han älskar garn. 


Ett tuggat garnnystan funkar som huvudkudde.

Handlade lite mat igår. På golvet i butiken hade de pyntat med dessa små klistermärken. Är det bara jag som liksom typ alltså, tyckte lite roligt?

Lingon?

söndag 13 oktober 2013

Stackars aporna - de fick en feministmamma

Jenny Strömstedt har skrivit en krönika om knullgubbar idag i Expressen. En krönika som är hyfsat läsvärd. Hon har ledsnat. På alla dessa män som inte verkar fatta det mest grundläggande i relationen mellan män och kvinnor. Som inte verkar förstå att kvinnor inte finns till för att användas som de behagar och finner lämpligt. Att kvinnor inte finns till för att tillfredsställa vissa mäns sjuka pervofantasier.

Som mamma till tre pojkar bestämde jag mig tidigt för att tala mycket och ofta om kvinnors situation. Vad kvinnor riskerar att utsättas för i form av våld och sexualiserat våld, även i Sverige. Dagligen. Och gudarna skall veta att det saknas inte exempel från vår vardag att diskutera i dessa sammanhang. Till exempel nu senast, killarna som friades för gruppvåldtäkten i Tensta. Jag tror att det är fullständigt nödvändigt att diskutera sådana här saker med ens pojkar. Så de får veta vad som gäller i den verkliga världen. Att ingenting som skildras i till exempel porrfilmer har någon som helst förankring i vår verkliga värld, i relationer med verkliga tjejer, verkliga människor. Att väldigt få irl tonårstjejer vill ha sex med fem killar samtidigt. Att det i princip inte existerar. Att det helt enkelt är fel och j-t olämpligt att som kille ens befinna sig i den situationen, fem killar och en tjej i ett rum med en låst dörr.

Ett nej är ett nej
Ett kanske skall också tolkas som nej
För säkerhets skull- tolka också inget svar alls som ett nej
En lite väl berusad tjej - nej nej nej
En sovande tjej - jajamensan, nej där med
Ett ja, sagt med glädje och i kärlek, det är ett ja
Allting annat är ett nej


Vilken otur för de stackars aporna. De fick en feministmamma.

måndag 7 oktober 2013

Världen är en liten pälsboll mindre

Lilla fina och kloka Suna finns inte mer. Igår var han trött och lite kall och ville inte springa i soffan. Han åt sin sista lilla bit med Västerbottenost och sedan somnade han så fint bredvid sin bror som höll honom varm och trygg. Ett litet liv, en liten råtta. Men han kom med mycket kärlek och många glada upptåg.

Sov så gott sötaste lilla du.

torsdag 3 oktober 2013

Melker - varning för kraftord

Jag gillar verkligen inte vart Sverige tagit vägen på de senaste 10-15 åren. Melker på bilden nedan fyller 100 år i december. Han bor ensam i ett hus på landet. Han vill komma in och bo på ett ålderboende. Han känner sig otrygg i sitt hus och dessutom kan han bara med största svårighet ta sig upp på övervåningen där toaletten är. Men Heby kommun säger nej. De har utrett 99-åringen. Och kommit fram till att han är för pigg och klarar sig för bra själv. Och dessutom har han fått en toaletthink till vardagsrummet på bottenplanet, så då behöver han inte ta sig upp på övervåningen för att gå på riktiga toan. Fan vad ovärdigt. Vem vill sitta och skita på en toaletthink i sitt eget vardagsrum? Skulle tjänstemännen som utrett och politikerna som tagit besluten tycka det var en ok lösning i sina egna hem? Man skall för i helvete inte utreda en 99-åring alls. Vill han ha ett rum på ett äldreboende så skall han få det. Hur kan detta vara svårt?
Heby kommun menar vidare att en icke-funktionell bostad inte är något skäl i sig att få ålderboende. Istället får man vända sig till bostadsbolaget. Och om man äger sin bostad kan man ansöka hos kommunen om bostadsanpassningsbidrag. Båda alternativen funkar ju jättebra när man är 99 år. Not. Fy fan vad pinsamt och extremt otillfredsställande detta är. På vad har kommunen egentligen prioriterat sina ekonomiska resurser? Jag bara undrar vart går mina skattepengar istället för till Melker?

Snygg toahink. En sådan vill jag också ha i mitt vardagsrum.

onsdag 2 oktober 2013

Tubular cast on - Olles brosa

Jag gjorde en tubular cast on för första gången i samband med Olles brorsa, som jag stickar till min bror. Själva stickningen går väldigt sakta. Dels är det en rätt - en avig, en stickning som jag har svårt att få flyt i. Sedan är det stickor 2.75 mm. Och sedan har jag nu börjat om för 3:e gången. Första gången så tyckte jag att garnet noppade/tovade sig, så jag köpte ett annat garn. Sedan bet ju Colin av kabeln. Nu hoppas jag att jag snart får den klar... Jag använder det här mönstret, som har en bra beskrivning på tubular cast on. Det finns nog nog flera varianter på beskrivning, men i vilket fall kommer jag aldrig använda någon annan uppläggning när jag skall sticka t ex mössor som startar med en rib. Tubular cast on är easy peasy och blir så snyggt! :-))

1. Lägg upp minst hälften av de maskor du behöver med vanlig uppläggning, men snurra garnet bara runt tummen (maskorna blir som snedställda öglor). Använd en bit skräpgarn.
2. Här byts till det tänkta garnet. Sticka ett varv räta maskor i främre eller bakre maskbågen.
3. Sticka en rät och sedan en avig maska i garnbågen mellan maskorna. Upprepa varvet ut.
4. Sticka en rät, lyft en maska med garnet framför. Upprepa varvet ut.
5. Lyft en maska med garnet bakom, sticka en avig. Upprepa varvet ut.
Sticka varv 4 och 5 en gång till. Sedan fortsätter man med en rät, en avig, som vanligt.

Hmmmm, antar att min beskrivning är lite kryptisk :-))))
 
Räta maskor i bakre maskbågen.
Varannan rät och varannan avig i garnbågen mellan två maskor (svart garn).
Så här ser det ut när uppläggningen är klar. Den gula tråden är bara att ta bort.
Söt ändå.
Ny alpacka från Rowan. Skall bli en mössa till mig själv.